CELZOUTTHERAPIE

Wat zijn Dr. Schüssler celzouten ?

Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898) was werkzaam als homeopathisch arts in Oldenburg, Duitsland. Homeopathie is een mooie medische behandeling maar toch vond Dr. Schüssler dat er een alsmaar meer uitgebreide hoeveelheid geneesmiddelen waren.
Hij zocht naar vereenvoudiging en die vond hij in de “12” lichaamseigen minerale zouten. Bij de naam celzouten denken de mensen veelal aan keukenzout, wat een enorm misverstand is want celzouten hebben niets te maken met zout zoals wij het kennen in de grofstoffelijke vorm. Celzouten zijn tot op microniveau verkleinde mineralen, dus wel nog aardse stoffen maar dan zo fijngemaakt zoals het lichaam het zelf ook doet voor de inzet op celniveau.

De juiste benaming is “Bio-chemisch weefsel functiemiddel”. Je kan iemand mineralen geven maar als het lichaam deze niet goed kan opnemen en verdelen, dan helpen celzouten de natuurlijke celbeweging weer herstellen en zorgen ze ervoor dat de reeds aanwezige voorraad mineralen voor de cellen beter inzetbaar wordt.
Homeopathie is de manager die zegt: “daar zit een probleem, los het op”, terwijl de celzouten de werkstoffen, binnen en buiten de cel, aanreiken om het probleem effectief op te lossen. Je kan het vergelijken met een containerschip dat in de haven wil aanmeren en de hulp van een klein sleepbootje nodig heeft om hem precies naar de juiste plaats te loodsen. Het containerschip is een mineraal uit bijv. de voeding en dat kleine sleepbootje is een celzout.
Dus m.a.w. als er voeding in jouw lichaam binnenkomt heb je celzouten nodig om deze voedingsstoffen op zijn plek te brengen. Het bijzondere aan celzouten is dat ze weer balans brengen in wat wel al aanwezig is maar nog niet op de juiste plaats.

Celzouten hebben alles te maken met “de balans” vinden. Door het aanvullen van tijdelijke verliezen wordt de disbalans in de cel en zo ook de gezondheid van het lichaam hersteld. Want gezondheid is meer dan de afwezigheid van klachten. We zijn het zo gewoon dat reguliere medicatie onmiddellijk of binnen een paar dagen effect heeft, en dat we de natuurlijke oorzaak en hersteltijd / genezing van het lichaam uit het oog verloren zijn. Zolang de organen en het weefsel niet onherstelbaar beschadigd raken, zijn de klachten omkeerbaar. Maar bij ernstige ziektes, zoals bv. kanker kunnen de celzouten enkel helpen ter ondersteuning en vermindering van de negatieve bijwerkingen van chemotherapie. Ze zijn daarnaast ook een grote hulp voor het verwerken van wat er op jou afkomt en het vinden van de eigen weg daarin.

Hoe ontstaat de behoefte aan minerale zouten?
Na de dood van Dr. Schüssler, de grondlegger van de celzouttherapie zijn er nog 15 hogere, aanvullende celzouten bijgekomen. Deze zijn helemaal in de geest en volgens de criteria van Dr. Schüssler samengesteld.Mijn verhaal

De eerste kennismaking met de celzouten was in 2016. In een periode van 6 maanden had ik allebei mijn ouders verloren.
Zowel mijn ruggensteun als spiegel was weg en ik moest mijn leven heroriënteren. De celzouten hebben me bij dit proces geholpen.
Na een tijdje voelde ik de veranderingen, zowel op fysisch als psychisch vlak. Ik voelde me beter en energieker. Op een bepaald moment begon ik zelfs al mijn kasten op te ruimen en te ordenen. Ik begreep er niets van, tot mijn docente celzouttherapie me vertelde dat ik mijn lichaam had gereinigd en alle oude ballast had opgeruimd en dat zich dit ook vertaalde in het weggooien van alle oude rommel in huis.

Ook op lichamelijk vlak was er iets gebeurd. Jarenlang heb ik gesukkeld met mijn rechterschouder. Er had zich een kalklaag gevormd met als gevolg een beperkte mobiliteit en chronische pijn. Nu is mijn rechterarm even bewegelijk als mijn linkerarm en voel ik geen pijn meer in mijn schouder. Maar van zodra ik opnieuw een zeurend gevoel krijg in die schouder (bv. door overbelasting tijdens het sporten), dan neem ik volgende celzouten: Deze celzouten helpen me op fysisch vlak maar ook om bij mezelf te blijven en de voor mij passende keuzes te maken.

Het gebruik van celzouten

De opname van de celzouten gebeurt via het slijmvlies. Het is dus af te raden celzouten in te nemen onmiddellijk na het eten.
Je kan de celzouten in tabletvorm laten smelten in de mond of bij lactosegevoeligheid, oplossen in water en het water even in de mond laten rondwalsen.
Aangezien er enkel lichaamsidentieke mineralen worden ingezet, kunnen celzouten zonder probleem met medicatie of andere behandelingen gecombineerd worden.

Uitwendig kunnen celzouten ook gebruikt worden in de vorm van crèmes of gels.

Hoe slechter het gaat met een mens, hoe minder verschillende celzouten nodig zijn om te herstellen, maar vaak wel in grotere hoeveelheden.

Hoe verloopt de therapie?

Eerst zal er via een gezichtsanalyse een beeld gevormd worden van wat er zich op biochemisch vlak in het lichaam afspeelt.
Het gezicht is de spiegel van onze gezondheid. Aan de hand van specifieke gezichtskenmerken , zoals rimpelvorming, verkleuringen, pigmentvorming, grove poriën…, kan er reeds een eerste vaststelling gebeuren van waar er in de cellen een disbalans is.
Zien is meer dan enkel kijken, het vraagt tijd en aandacht om tot inzicht te komen.

Daarna zal de therapeut via vraagstelling en door het verhaal en de bewoordingen van de klant te vertalen in celzouten, tot een celzoutencombinatie en dosering komen.

Na enkele weken volgt er een terugkoppeling en dan zal de therapeut navraag doen bij de klant over de waargenomen veranderingen.
Het kan zijn dat de primaire klacht verdwenen is maar dat er zich andere klachten gemanifesteerd hebben. Een goed signaal, want dit betekent dat het proces van genezing volop in gang is gezet. Celzouttherapie zorgt voor ondersteuning van het afweersysteem en helpt om de gifstoffen uit het lichaam te laten verdwijnen zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen.

De celzouten zijn (voorlopig) in België niet verkrijgbaar, wel in Nederland in drogisterijen en de apotheek. Ook op internet kan je ze vrij bestellen, maar wel in acht nemen dat de naam Adler of Pflüger vermeld is, zoniet dan zijn het geen celzouten maar een homeopathisch middel.

Een gedegen kennis is noodzakelijk om met de celzouten aan de slag te gaan.